Symptomer på allergi opptrer ofte brått etter at man er eksponert for noe man er allergisk mot. Men det finnes mange gode reseptfrie produkter på markedet som vil hjelpe deg. 

Plager som rennende og kløende nese, røde og rennende øyne og nysing er typiske symptomer for allergiske reaksjoner. Hudreaksjoner er også vanlig og kalles ofte for kontakteksem. Da blir huden rød, og kløe og eventuelt væskefylte blemmer kan oppstå.  Men trøsten er at det er mange medisiner lindrer like raskt som disse plagene oppstår. 

Som en hovedregel bør du starte med allergimedisiner før du blir utsatt for det du reagerer på, f.eks før du skal på besøk til noen som har dyr og du er allergisk mot dyrehår. Ved pollenallergi bør man følge med på pollenvarselet og starte behandlingen i god tid før sesongen starter. Men det er ikke alltid enkelt å være forutseende, og da er det viktig å vite at du også får god symptomlindring dersom det tas i etterkant av eksponering og plagene har oppstått. 

Hvordan velger man riktig behandling? 

Om du skal ta tabletter eller lokalbehandling avhenger av hvor plaget du er. Forsøk først med lokalbehandling som nesespray/øyedråper dersom du har nese og/eller øyesymptomer. Ved manglende effekt av dette, kan man bruke allergitabletter. 

Som tilleggsbehandling kan man skylle øyne og nese med saltvann for å fjerne pollen og støv som ligger og trigger i nesevegger, øyebryn og -vipper. Det finnes både nesespray til skylling av nesen og endosepipetter med saltvann du kan skylle både nesen og øynene med.  

Ved langvarige plager eller at du ikke får lindret plagene dine med reseptfrie produkter, ta kontakt med din lege.