Plager oppstår i ulike former og alvorlighetsgrader. Noen er kortvarige og kan enkelt behandles mens andre plager er kroniske og påvirker livskvaliteten til den som er rammet. Målet i de fleste tilfeller er å finne en behandling eller lindrende produkter for de plagene man har. Det er viktig å merke seg reseptfrie produkter til egenbehandling er kun ment som korttidsbehandling. Varer plagene over lengre tid er det viktig å ta en undersøkelse hos legen for å tilpasse eventuell behandling. Da er sannsynligheten stor for at man får forskrevet mange av de samme reseptfrie medisinene man kjøper i apoteket på blå resept. Dette gjelder kroniske lidelser som varer i mer enn 3 måneder av gangen.
Valg av smertestillende
Mange opplever en eller annen form for smerte i hverdagen. Tidligere var valget enkelt, da var utvalget svært lite og man tok en aspirin eller globoid for å lindre et bredt spekter av smerter. Men nå finnes det en rekke smertestillende medisiner som er mye mer spesifikt rettet mot de ulike plagene. Behandlingen blir ofte bedre, men det kan være utfordrende å finne den rette smertestillende tabletten nå som valgmulighetene er så mange.
En av de største gruppene smertestillende kalles for NASAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske middler). Ibux, Naproxen og Voltarol/Voltaren er eksempler på NASAIDs. Felles for dem alle er den betennelsesdempende effekten ved at de hemmer prostaglandiner som skilles ut av de affiserte området på kroppen og skaper smerte. Men en hyppig bivirkning av denne gruppen er mageplager når man bruker tabletter eller kapsler. Derfor anbefaler man så langt det er mulig å bruke lokalbehandling i form av kremer eller geler. Da unngår man at virkestoffet passerer mage/tarm-kanalen og man slipper bivirkningen.
Paracetamol er et virkestoff som du finner i Paracet, Pinex og Pamol for å nevne noen og virker febernedsettende og smertestillende. Legemiddelverket anbefaler paracetamol som førstevalget ved behandling av feber og smerte i alle aldersgrupper inkludert gravide og ammende. Dette er fordi risikoen for bivirkninger er liten når man bruker det i anbefalte doser.
Når man skal velge legemiddelform, er det et par ting man bør vite. Med legemiddelform menes tabletter, kapsler, mikstur, stikkpiller, granulat, brusetabletter m.m
Tabletter er en enkel måte å få i seg virkestoffet på. Man blir ikke påvirket av smak og man vet man har fått i seg riktig styrke av det aktive virkestoffet. Noen tabletter er filmdrasjert som vil si at tablettinnholdet er dekket av et tynn film som gjør den enklere å svelge. Ulempen med tabletter er at tabletten må løses opp i mage/tarm før den tas opp i kroppen. Virkning kan derfor forventes 15-30 minutter etter inntak.
Mikstur og brusetabletter er gode valg dersom man ønsker rask effekt. Her er virkestoffet allerede løst opp og ved inntak vil det absorberes raskt.
Allergi
Allergi oppstår når immunforsvaret reagerer på en spesiell substans som i utgangspunktet er helt harmløst for de fleste mennesker, f.eks pollen, dyrehår osv. Immunsystemet produserer antistoffer som vanligvis skal beskytte oss mot mikroorganismer, men ved allergiske reaksjoner produseres altså antistoffer på «normale» substanser som i denne sammenheng kalles allergener. Når kroppen kommer i kontakt med disse allergene oppstår symptomer som kløe, nysing, rennende øyne osv. Alvorlighetsgraden av allergi er veldig ulikt fra person til person og kan gi alt fra milde symptomer til alvorlige anafylaktiske episoder som krever sykehusinnleggelse. Allergi kan behandles og i enkelte tilfelles kureres ved hjelp av spesifikk immunterapi (vaksinasjonsprogram). Det finnes en rekke behandlingsalternativer som vil redusere symptomer både lokal behandling ved hjelp av øyedråper, nesespray osv. Men lindrer ikke det godt nok, er tabletter et godt alternativ.
Forskjell mellom influensa og forkjølelse
Symptomer på influensa og forkjølelse kan være nokså like. Hovedregelen er at influensa ofte kommer «kastende på» dvs. du blir dårlig nokså raskt. Forkjølelse har et mer gradvis tilløp, der man kan oppleve å «hangle» i lengre tid før man enten blir skikkelig dårlig eller at symptomene gir seg. Forkjølelse gir ofte øvre luftveisproblemer som hoste, rennende nese osv, mens influensa påvirker hele kroppen. I tillegg til klassiske forkjølelse symptomer opplever man gjerne muskelsmerter og høy feber. Varigheten av sykdomsforløpet er for influensa ca 2-3 uker, men det er ofte et mer kortvarig forløp forkjølelse.