En sunn munn- og tannhelse er viktig gjennom hele livet. Du får faktisk en sunnere helse gjennom å ta vare på tennene dine. Forskning har vist en sammenheng mellom dårlig tannhelse og en rekke alvorlige sykdommer. Manglende vedlikehold av tenner kan skape problemer som periodontitt (tannløsningssykdom) som igjen sees i sammenheng med åreforkalkning og som igjen er årsaken til en rekke hjerte- og karsykdommer. Dette er et av flere eksempler på hva en dårlig munnhygiene kan forårsake. Munnen og tennene utsettes for millionvis av bakterier hver eneste dag gjennom maten vi spiser, pust, nærkontakt osv. Får uønskede bakterier tid til å feste seg på tennene oppstår problemene. En betennelse i tannkjøttet utvikles ofte til en kronisk lidelse som er vanskelig å bli kvitt. Kroppen reagerer på en kronisk inflammasjon i tannkjøttet og risikoen for hjerte- og karsykdommer øker med opp mot 40% for begge kjønn. Dette forklarer hvorfor det er viktig å jevnlig gå til tannlege eller tannpleie for en sjekk av tennene dine. De kan tidlig avdekke symptomer på at noe er i ferd med å utvikle seg i gal retning og dermed komme med korrigerende tiltak. Av og til er det så enkelt som å lære seg en bedre pusseteknikk. Men det er innsatsen i hverdagen som gjør at du holder tennene sunne og friske. Den beste investering man gjør for en god munn- og tannhygiene er å pusse tennene minst to ganger om dagen og ta tanntråd jevnlig.
Munntørrhet
Så er det tilfeller der man gjør alt riktig, men det er andre faktorer som ødelegger for den gode tannhelsen. Ved bruk av en rekke legemidler finner man bivirkninger som munntørrhet øverst på listen. Munntørrhet er først og fremst veldig ubehagelig og kan skape problemer med å spise og for noen også å snakke. Men i et tannhelseperspektiv øker munntørrhet risikoen for karies. Spyttet er munnhulens rengjøringsansvarlige. Spyttet skyller bort matrester og nøytraliserer syrer fra bakteriebelegg og stopper syrer fra å bryte ned tannemaljen. Når matrester får ligge nær tennene over tid og syrenivået øker, vil tennene være langt mer mottagelig for karies (hull i tennene). For pasienter med munntørrhet er derfor ekstra fluor i form av tannkrem eller munnskyll viktig. Fluor hemmer bakteriene, forsterker tennenes emalje og gjør dem mer motstandsdyktig. Det er også lurt å stimulere spyttproduksjonen gjennom hele døgnet. På dagtid kan sugetabletter være et godt alternativ og sliter man med munntørrhet på nattestid finnes det depottabletter til bruk på innsiden av munnhulen som vil stimulerer spyttkjertlene gjennom natten. Å være ekstra oppmerksom og iverksette tiltak ved munntørrhet vil kunne bidra til en sunn munnhelse.
Dårlig ånde
For en optimal munnhygiene er det ikke bare fokus på tennene. Dårlig munnhygiene i hverdagen vil også bidra til dårlig ånde som kan være plagsomt for mange. Fjerning av bakteriebelegg både fra tennene, men også tunge, er viktig. Så for noen kan en tungeskrape i tillegg til vanlig tannpuss og tanntråd gi gode resultater. Mange opplever å ha dårlig ånde selv om tannpussen er god. Dårlig ånde kan skyldes sykdom eller bruk av enkelte legemidler. Forklaringen på hvorfor problemet oppstår er at bakterier i munnen slipper ut svovelholdige forbindelser. For å behandle dårlig ånde må man altså nøytralisere svovelutskillelsen, og dette gjøres ved bruk av mineralet sink. Sink binder seg til svovel og nøytraliserer dem. I tillegg hemmer de utskillelsen av mere svovel.
Å etablere gode rutiner for munn- og tannhygienen er viktig fra første tann kommer frem. Puss barnas tenner med tannbørste tilpasset baby og barn og hjelp dem frem til de er 8-10 år. Deretter er det viktig for de større barna at de selv klarer å etablere riktig pusseteknikk og fortsetter med dette ut i voksenlivet. Sunn munn gir god helse.