De fleste av oss får dem, men hvordan unngår du dem? Les våre beste råd for å dempe og forebygge pigmentering.

Pigmentflekker kan oppstå av flere grunner, men alder, hormonforandringer og sol er hovedårsakene. Det er vanskelig å si hvorfor noen får større plager enn andre, og selv om pigmentflekker ikke er farlig, så kan mange oppleve det som sjenerende.

3 gode råd mot pigmentering

1. Beskyttelse først!

Det er mye enklere å forebygge pigmentering enn å behandle det! Forebygging er derfor superviktig. Dessuten er det ganske enkelt! Bruk solbeskyttelse hver dag! Det er lett å tenke at «det ikke er så farlig», men jo, solbeskyttelse er faktisk det viktigste du prioriterer hvis du vil unngå pigmentering. Bruk gjerne også caps eller hatt på sommerdager med sterk sol. Det er ekstra viktig med beskyttelse hvis du er gravid eller bruker p-piller (hormoner), da det vil gjøre deg ekstra utsatt.

Husk også å gjenta smøring jevnt gjennom hele dagen. Det hjelper ikke bare å smøre tidlig på dagen. Invester i gode solprodukter som er enkle å bruke, som passer i vesken og som føles gode på huden. Et godt tips er alltid å ha med seg en solspray som kan bruker over sminke, slik at du kan fylle på utover dagen (for eksempel Coola Makeup Setting Spray SPF30). Da er det mye større sjanse for at du faktisk gjennomfører de gode rutinene. Å bruke en solstift til eksisterende pigmentflekker eller utsatte områder er også et godt råd.

2. Bruk aktive ingredienser med omhu

Det finnes flere aktive ingredienser som er effektive mot pigmentering, blant annet AHA-syrer. AHA-syrene virker eksfolierende på huden, og noen av dem bidrar også til å dempe melaninproduksjonen (stoffet som skaper pigmentflekker). Men husk at syrene også gjør huden solsensitiv. Bruker du sterke syrer og deretter går ut i solen, vil du kunne gjøre vondt verre. Bruk derfor syrer aktivt gjennom vinterhalvåret, og ta en pause når våren kommer. Eventuelt kan du bruke milde syrer på kveldstid, men da alltid med høy solfaktor på dagtid.

3. Styrk forsvaret med antioksidanter

Antioksidanter motvirker frie radikaler, og er derfor et viktig våpen mot pigmentering. Sol er en kjent årsak til stimulering av frie radikaler i huden, som forårsaker nedbryting av hudceller. Resultatet er mindre spenst, ujevn hudtone og linjer og rynker. Antioksidanten vitamin C er en superhelt mot pigmentering, fordi den er en aktiv antioksidant, og samtidig virker utjevnende på huden. Vitamin C er derfor en supergod ingrediens i vår- og sommermånedene!

Bygg en rutine mot pigmentering

For å være best mulig rustet mot pigmentering er det lurt å bygge en målrettet hudpleierutine som vil beskytte og motvirke. For å få effekt av hudpleierutinen er det viktig å gjennomføre den hver dag.

Rens huden morgen og kveld, og legg gjerne til en mild peeling. Fjerning av døde hudceller er viktig for å få bort pigment, og for å sette i gang produksjonen av nye friske celler. Husk å være forsiktig med AHA-syrer om sommeren. Da kan for eksempel enzymer være bedre ingredienser for peeling.

Bruk et aktivt serum mot pigmentering. Serum inneholder høye konsentrasjoner av de aktive ingrediensene. Et vitamin C-serum er et supert serum for deg som vil unngå eller motvirke pigmentflekker. Spesielt om sommeren er dette en fantastisk ingrediens, fordi den motvirker frie radikaler fra miljø og sol, og bidrar også til å hemme pigmentdannelse. Vi anbefaler C-vitamin-serumene fra Medik8. Har du en sensitiv hud vil Medik8 C-Tetra Serum 7% være godt egnet, da denne er relativt mild mot huden. Har du en voksen og mer robust hud, vil Medik8 Super C30 serum være effektivt.

Ansiktskremer som er utviklet for hud med pigmentering inneholder ingredienser som bidrar til å jevne ut hudtonen og beskytte mot ytterligere skader. Medik8 White Balance dag- og nattkrem inneholder blant annet vitamin C og Niacinamid, som gir beskyttelse mot frie radikaler og som jevner ut hudtonen. Dagkremen har også solfaktor.

Hvis det ikke hjelper

Hvor raskt og enkelt det er å bli kvitt pigmentering er det ikke et enkelt svar på. Men dype pigmenteringer sitter hardt, og kan være vanskelige å bli kvitt. Har du store plager og har prøvd hudpleieprodukter mot pigmentering uten effekt, er det lurt å oppsøke en kosmetisk sykepleier (hudpleieklinikk) eller lege. Det finnes ulike metoder som kan prøves, som laserbehandling, kjemisk peeling og eventuelt legemiddelkrem.