Det kan være vanskelig å forstå forskjellen på disse produktene, men forklaringen er veldig enkel.

Hovedforskjellen mellom disse produktene er at Omega-3 kapsler utvinnes ved å presse olje ut av småfisk som sardiner og ansjos, mens tran lages av fersk lever fra torsk og skrei. Fordelen med fersk lever er at det samtidig kommer naturlig vitamin A og D inn i tranproduktet, mens det for kapsler må tilsettes i etterkant (1)

Det finnes ulike omega-3 fettsyrer. Omega-3 i grønnsaker, frø og nøtter omtales ofte som plante-omega-3, og heter alfalinlolensyre. Dette er ikke de samme fettsyrene som man finner i fet fisk. De kalles marine fettsyrer og består av DHA (dokosaheksaensyre) og EPA (eikosapentaensyre).

Fettsyrene EPA og DHA finnes i hjernen og øynene og er viktig for hjerte- og karsystemet. Tilførsel av disse fettsyrene er derfor svært gunstig for:

  • vedlikeholde hjernes struktur og funksjonalitet
  • vedlikeholde normale verdier av triglycerider i blodet
  • opprettholde et godt syn

Tar du tran får du i tillegg tilførsel av naturlig vitamin D og A som har en rekke helsefordeler.