Kalsium er et mineral som er viktig for benbygningen. I barne- og ungdomsårene er det viktig med tilstrekkelig tilførsel slik at man bygger et sunt og sterkt skjelett. I voksen alder er det viktig å vedlikeholde en god benbygning.  

Mangel på kalsium kan gi benskjørhet. Og det er faktisk den kalkmengden du har som 25-30 åring som avgjør om du vil utvikle benskjørhet. Det er derfor viktig at barn og unge får i seg nok kalsium for å bygge opp lagrene og at man som voksen vedlikeholder disse lagrene så de varer lenge. Etter 50-årsalderen mister man nemlig i snitt 0,5-1% benmasse i året.

Kroppen gir ingen signaler på at den mangler kalsium. Det er en stor reserve å ta av som forsyner skjelettet og ivaretar vitale funksjoner, så tar man en blodprøve hos legen vil man (så fremt man ikke er alvorlig syk) få normale verdier. Bentetthetsmålinger derimot vil kunne gi deg gode svar.  

Inntar man lite kalsium over lang tid vil det bidra til nedbrytning av skjelettet og dermed øker risikoen for benskjørhet. 

Vitamin D omtales ofte i forbindelse med kalsium. Det er fordi vitamin D bidrar til økt opptak av kalsium i tarmen (10-30%).  Har man lave nivåer av vitamin D reduseres dermed kalsiumnivået også. 

Anbefalt daglig inntak av kalsium: 

Barn 10-20 år: 900 mg 

Voksne >21 år: 800 mg