Det snakkes ofte om et sterkt immunforsvar. «Spis deg til et sterkere immunforsvar», «Kjøp dette kosttilskuddet for et kraftig immunforsvar» er påstander som florerer i media. Men vil du ha et kraftig immunforsvar? Nei, du vil ha et optimalt immunforsvar!
Du har kanskje hørt om autoimmune sykdommer, tilstander der immunforsvaret reagerer og går til angrep på friske, normale celler. Psoriasis, Cøliaki og Diabetes type-1 er eksempler på det. Immunforsvaret er også syndebukken ved allergiske reaksjoner når systemet går til angrep på ufarlige ting som bjørkepollen, dyrehår eller peanøtter. Så la oss moderere oss når vi snakker om et kraftig immunforsvar, det kan gi uheldige konsekvenser. Men et optimalt immunforsvar – ja takk!
Hva kan man gjøre for å optimalisere immunforsvaret?
Kroppen fikser det meste selv. Alle de finurlige og komplekse prosessene som foregår i kroppen bare ved at vi puster inn og ut er fascinerende. Immunforsvaret er et av disse fantastiske systemene. Mens vi lever vårt hverdagsliv jobber immunforsvaret vårt døgnet rundt med å destruere bakterier, sopp og virus samtidig som det fjerner syke og skadede celler. Så det beste vi kan gjøre er å legge til rette for at kroppen har det så godt som mulig, slik at immunsystemet kan fungere optimalt.
Det er ikke et et enkelt kosttilskudd, en bestemt matvare eller en urte som alene bidrar til å booste immunforsvaret. Det er summen av alle valg du tar hver dag som avgjør hvilke forutsetninger kroppen din har for å bekjempe sykdomsfremkallende agens.
Det er summen av alle de hverdagslige valgene vi tar som bidrar til et optimalt immunforsvar.
Vi vet at noen ting svekker immunforsvaret. Alkohol svekker de hvite blodcellenes evne til å bekjempe infeksjoner og forskning viser at kroppen er mer utsatt for sykdom et helt døgn etter alkoholinntak. Da hjelper det lite med et kosttilskudd for å bøte på den effekten. Så er det enkelte legemidler som f.eks kortison og cellegift vi vet reduserer kroppens immunforsvar. Men en av de største truslene for immunforsvaret er stress. Stresshormonet forteller kroppens immunforsvar at det skal jobbe på et lavere nivå. Forsvaret mot bakterier og virus blir derfor svekket og vi kan derfor si at stress gjør oss syke.
Men det er faktisk enkelte ting du aktivt kan gjøre for å sørge for et optimalt immunforsvar.
Vaksiner deg. Vi kan dele inn immunsystemet i to: medfødt og ervervet. Det ervervede immunsystemet får vi ved at kroppen utsettes for bakterier og virus og lærer seg hvordan det skal bekjempes. Gjennom vaksiner tilsettes svekkede virusstammer som gjør at immunforsvaret lærer seg hvordan viruset skal bekjempes. Kort fortalt er vaksiner immunforsvarets egen personlige trener!
Håndhygiene. Hendene utsettes for mange bakterier og virus som enkelt overføres mellom mennesker, men øker også risikoen for smitte ved at du f.eks tar deg i ansiktet eller slikker på fingeren for å bla i avisen.
Vitamin-D. Ja, det er faktisk ett vitamin du bør sørge for å ha tilstrekkelige nivåer av. Vitamin-D sørger for å holde immuncellene i gang. Så et lavt nivå av vitamin-D gir et svakere immunforsvar. (NB! Med lavt menes utenfor range av normalverdiene).
Stress mindre. Mediter gjerne!
Søvn. Når vi sover dannes viktige immunceller. Så god søvnkvalitet er avgjørende for et godt immunforsvar.
Trening. Under trening sirkulerer immuncellene raskere gjennom kroppen og kan bekjempe virus og bakterier mer effektivt. Når treningen er over går immunsystemet tilbake til normalen. Men summen av regelmessig trening vil kunne gi en positiv effekt.
Sørg for et variert og sunt kosthold. Men det er lov å skeie ut, for da stresser du antagelig mindre.